Millaista kuljettajan työ on? 

Tervetuloa Metsään -kampanjan aikana olemme haastatelleet useita kymmeniä yrittäjiä, kouluttajia ja kuljettajia. Päätimme kokoa heidän kokemuksensa yhteen ja kertoa, millaista kuljettajan työ on – kuljettajien mielestä.

Kuljettajan työn parhaat puolet

+ Työympäristö on Suomen metsä

+ Työ on vastuullista ja merkittävää

+ Työtä tehdään arvokkailla työkoneilla 

+ Työn saa tehdä itsenäisesti tai parin kanssa

+ Työtä saa tehdä omassa rauhassa

+ Oman työn tuloksen näkee heti

+ Huipputekijät tienaavat hyvin ja heistä kilpaillaan

+ Alalla työskentelee huumorintajuisia ja hyviä tyyppejä

“Metsässä on hyvä olla. Täällä saa olla rauhassa. Ei tuu kukaan repimään hihasta, vaan oman työn saa tehdä kaikessa rauhassa.”

Kuljettajan työn haastavimmat puolet 

– Työympäristö elää vuodenaikojen ja kelien mukaan

– Työtä tehdään itsenäisesti tai parin kanssa

– Työpäivät ovat pitkiä (n. 8-12 h riippuen työpaikasta)

– Kausiluonteisuus on yleistä

– Usein ongelmatilanteessa työkaveri ei ole vieressä, vaan puhelimen päässä

– Puutavara-autonkuljettajille aikataulut tulevat tehtailta ja ne voivat olla tiukkoja

– Perinteisellä alalla muutos on hidasta

– Työssä tarvitaan sinnikkyyttä ja paineensietokykyä

“Minua ei oo luotu siihen, että mä istusin jossakin, tekisin tietokonneella hommia. Mä tykkään tehä käytännössä kaiken. Tämä työ on oikkeastaan mulle vähän niinku vapaa-aikaa. En mä koe tätä niinku työnä.”

Kuljettajien suusta

Yksikään päivä ei ole samanlainen! Kuljettajana saa toimia huipputeknologian kanssa, sillä nykypäivän metsäkoneet ovat todella hienoja.” 

Heti, kun on tehnyt, näkee sen oman työn jäljen. Ei tarvi kuin kattoa selän taakse, niin näkee harvesterista, mitä sai aikaiseksi. Tulos on siinä selän takana.”

“Jotenkin mulle tulee sellainen ylpeyden olo siitä, että saa tehä tätä hommaa. Kun on niissä maisemissa ja oot yksin tuolla, ja näät sen auringonlaskun, mikä on aivan mahtava.” 

KULJETTAJien työstä sanottua

“Näissä töissä saa olla puhtaassa luonnossa ja toimia hyvinkin vapaasti sillon, kun homma pelaa. Tässä ei sellaista kyttäystä tai niskassa hengittämistä ole, vapaasti saa elellä ja toimia. Onhan se tuolla raikkaassa metsässä myös erilaista olla kuin jossain sisätiloissa, vaikka kopissa istutaankin.”

“Ne jotka tähän soveltuvat, myös tykästyvät. Senkin ymmärrän, jos käy kokeilemassa ja hoksaa, että ei tämä ollutkaan minua varten. Työajat on sellaisia, että ei ne kaikille sovi. Tämä on oma maailmansa. Mutta ne, jotka soveltuvat, varmasti tykästyvät ja myös pärjäävät.”

“Metsäala on sopiva niille, jotka viihtyvät luonnossa ja pärjäävät itsenäisessä työssä. Joillekin tämä sopii erinomaisesti ja toisille tämä ei sovi. Omanlaiset kaverit viihtyvät metsässä! ”

Takaisin ylös