Kuusi ominaisuutta, jotka vahvistavat kuljettajaksi soveltumista

Teknologian myötä kuljettajan työ on kehittynyt taitolajiksi, jossa ei tarvita fyysistä voimaa.  Muutamat seikat vahvistavat alalle soveltumista ja työssä viihtymistä.

Stereotyyppisesti metsäkoneen- ja puutavara-autonkuljettajien ajatellaan olevan maskuliinisia, ronskeja ja vahvoja miehiä. Joskus aikoinaan työnkuva on ehkä vaatinutkin kovaa fyysistä kuntoa ja alalle on hakeutunut lähinnä miehiä. Nykyisin modernin kaluston käsittely on taitolaji, ei voimalaji.

Mielikuvaa kuljettajasta kannattaa siis laajentaa ja fysiikan voi unohtaa. Kuljettajat voivat olla minkä tahansa näköisiä tai kokoisia eikä sukupuolella ole väliä. Moni alalla oleva nainen on huipputekijä, joiden kaltaisista kilpaillaan.

Kuljettajan taidot ovat opeteltavissa ja kokemuksen myötä voi yltää huipputekijöiden joukkoon, vaikka nyt ei olisi mitään koulutusta tai kokemusta. 

Suurimmat soveltuvuuteen vaikuttavat tekijät ovat psyykkisiä ominaisuuksia. Jos sinulla on näitä ominaisuuksia, viihdyt luultavasti kuljettajan työssä mainiosti!

1. Pystyt itsenäiseen työhön

Kuljettajan työ on itsenäistä työskentelyä. Siksi itseohjautuvuus on yksi kuljettajan tärkeimmistä ominaisuuksista. Kun vieressä ei ole työkaveria, jonka kanssa tehdä päivän työt, oma-aloitteisuus ja vastuullisuus pitää löytää itsestään. 

Itsensä kanssa viihtyminen ehkäisee yksinäisyyden kokemista. Itsenäinen työ ei kuitenkaan tarkoita suoraan sitä, että kaikki kuljettajat olisivat introvertteja. Niin suoria johtopäätöksiä ei kannata tehdä. 

Työ sopii myös ekstroverteille, sillä monet kuljettajat puhuvat puhelimessa tuttujen kanssa samalla, kun tekevät töitä. Itsenäisesti tehtävä työ kysyy nimenomaan itseohjautuvuutta, ei sitä, saako energiaa ihmisten seurasta vai omasta ajasta. 

Moni kuljettaja kokee itsenäisen työn myös yhdeksi työn parhaimmista puolista. Kun saa työskennellä yksin, voi keskittyä rauhassa ja muokata omat työskentelytapansa. Mikromanageroimisesta ei ole pelkoa. Parhaimmillaan rauhassa tekeminen tekee työstä vapaan tuntuista. 

2. Viihdyt metsässä

Kuljettajan toimintaympäristö on metsä. Jos luonto ja siellä oleminen tuntuu mukavalta, metsässä viihtyy luultavasti töissäkin. Jos taas ulkona oleminen, luonnonpuistossa tai marjassa käväiseminen on viimeinen asia, mitä tykkäisi tehdä, voi olla että siellä työskentely ei innosta.

Vaikka vapaa-ajalla luonto tarjoaa hiljaisuutta, metsässä työskennellessä äänimaailman täyttää koneiden äänet. Kuulosuojaimilla ei näitä ääniä pystytä blokkaamaan absoluuttisesti. Metsä on kuitenkin ympärillä päivittäin, ja se on monelle luonnosta nauttijalle ideaali työympäristö – varsinkin, jos toinen vaihtoehto on sisällä neljän seinän sisällä. 

3. Sinua innostaa konkreettinen työ

Kuljettajan työssä tehdyn työn tuloksen näkee. Työ ei ole abstraktia vaan konkreettista. Kullakin työmaalla ja kuljetuksella on aloitus ja loppu, mikä rytmittää ja jaksottaa vuotta. Monelle kuljettajalle oman aikaansaannoksen näkeminen on palkitsevaa.

Asioiden valmiiksi saaminen ja uuden aloittaminen on mielelle virkistävää. Jos esimerkiksi haravoinnin tai siivouksen lopputulos tuntuu hyvältä, saman tunteen voi kokea kuljettajan työssä. 

4. Sinulla on hyvä paineensietokyky

Työssä viihtymiseen vaikuttaa se, miten suhtautuu paineeseen ja käsittelee sitä. Vaikka monien työtehtävien suorittamiseen on hyvin aikaa ja töitä saa tehdä rauhassa itse, kuljettajan työhön kuuluvat myös aikataulut, joihin ei voi vaikuttaa. 

Esimerkiksi puutavara-autonkuljettajan on toimitettava puutavara tehtaalle annetussa aikaikkunassa. Moni tehdas ei jousta tästä annetusta ajasta, minkä takia kuljettaja joutuu ratkaisemaan ongelmia pysyäkseen aikataulussa. 

Heikossa kunnossa oleva tie tai huono ajokeli ovat esimerkiksi asioita, jotka kysyvät kuljettajan kanttia. Myös erilaiset tilanteet koneiden kanssa yksin metsässä ovat hetkiä, jolloin metsäkoneenkuljettajan on pysyttävä rauhallisena ja luotettava itseensä.

5. Olet huumorintajuinen

Asiat selviävät aina tavalla tai toisella. Huumori auttaa viihtymään ja laittamaan asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Sama pätee alalla kuin alalla, mutta monessa paikassa kuljettajien kesken vallitsee aivan omanlaisensa kulttuuri huumorin saralla. Siispä huumorintajuisuus on yksi niistä ominaisuuksista, jotka edesauttavat alalla viihtymistä. 

Viestinnän puolesta metsäalalla puhutaan usein myös melko suoraan ilman kummempia mutkia. Suoraa viestintää on hyvä sietää silloin, kun se tapahtuu hyvässä hengessä. Jos siitä jopa nauttii, aina parempi! 

6. Pystyt joustamaan

Kun työskennellään metsän parissa, töitä tehdään osittain myös luonnon ehdoilla. Siksi kuljettajan työt eivät aina lopu kellon mukaan. Joskus työpäivä voi olla pidempi ja joskus lyhyempi. 

Alalle ominaiset kausivaihtelut vaikuttavat myös siihen, että töitä on toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän. Moni työnantaja pyrkii kuitenkin tasaamaan vaihtelua työntekijöidensä eduksi. Sekä työnantajan että työntekijän joustavuus vaikuttavat merkittävästi siihen, miten alalla viihtyy!

Takaisin ylös